Balistoides viridescens

Balistoides viridescens of Blauwvin trekkervis is een grote trekkervis van de familie van trekkervissen (Balistidae), van het geslacht Balistoides. Deze trekkervis bewoont de koraalriffen van de Rode Zee en Indische Oceaan (en dus ook de Zuid-Chinese Zee/Golf van Thailand (GM)) tot een diepte van 50 meter. De vis kan een lengte bereiken van 75 cm. Het eten van de vis kan een ciguateravergiftiging tot gevolg hebben.

Het mannetje is vaak dominant aanwezig op het koraalrif als hij het nest bewaakt. Hij lokt eerst het wijfje aan door een ronde plek uit graven in koraalgruis of zand. Dan brengt hij het wijfje ertoe haar eieren in de kuil te deponeren, zodat hij deze kan bevruchten. Daarna bewaakt het mannetje onverschrokken de eieren. Alles, vissen en duikers (!) die te dichtbij komen worden direct aangevallen door het mannetje (en ook door het vrouwtje! gv&%$**d (GM)). De vis heeft sterke tanden waarmee hij stevige beten kan toebrengen.

Mensen vragen wel eens of ik niet bang ben voor haaien of giftige dieren als ik duik. Mijn standaard antwoord is dat haaien onder water juist geweldig zijn en dat als je nergens aankomt ook geen last van gif hebt. De enige uitzondering die ik maak is de Titan Triggerfish of Blauwvin Trekkervis. Die vissen zijn wat onvoorspelbaar en als je op internet zoekt kun je foto’s vinden van schade die ze aan het menselijk lichaam kunnen toebrengen. Ze hebben een paar grote tanden waarmee ze door koraal bijten door een draaiende beweging te maken. Ze bijten driehoekjes uit een zwemvlies. Het territorium bestaat uit een kegel richting het oppervlak waardoor duikers die omhoog zwemmen genadeloos achtervolgt worden met het risico op barotrauma. De enige remedie die er is is naar de bodem zwemmen, afweren met je zwemvliezen en zorgen dat je uit het territorium komt. Na al die jaren duiken hebben we er al heel wat gezien en ook van dichtbij. Nooit ergens last van gehad. Een enkele keer liet er 1 zijn rugvin/antenne zien of dreigde er 1 door zijn zijkant te laten zien. Door rustig weg te zwemmen werd altijd alles opgelost.

Tot onze duik bij White Rock. Hier is het filmpje van Frank en mijzelf ongeveer halverwege de duik.

Wat opviel is dat we met 5 duikers waren en alleen de duikers met de blauwe (Erica-paars) zwemvliezen werden aangevallen, de 2 duikers met de gele zwemvliezen werden met rust gelaten. Ook was de dreiging met de rugvin maar heel kort. De grotere trekkervis ging voor de vinnen en de kleine ging naar het hoofd. Ook werd de grote weer opnieuw agressief als de kleine reageerde. Ik had niet de indruk dat er een nest was en anders is het territorium vele malen groter dan ik verwacht van een kluitje eieren. Die middag waren er waarschijnlijk net als de hele dag al behoorlijk wat duikers aanwezig. Het kan zijn dat ze het gewoon zat waren en wij de druppel waren. Het is wel een mooi voorbeeldfilmpje dat ik als instructeur zeker ga gebruiken.

 

1 reactie op Balistoides viridescens

  1. Helma schreef:

    Dit triggerfish momentje kost wel veel lucht he ;-P
    Next time….doorzwemmen en wegwezen…..
    De triggervissen zijn wel ongelofelijk mooi (de meeste dan).

Reacties zijn gesloten.