Yucatan 3

We zijn al weer even terug in NL maar chronologisch de laatste locaties waar we zijn geweest.

Tulum

Tulum is een kuststadje dat eigenlijk hetzelfde is opgebouwd als Cancun maar op dit moment het grensgebied tussen backpackers en wat luxere reizigers is aan de oostkust van Yucatan. Absoluut nog geen mega-hotels en all-inclusive. Er is het stadje en er buiten is een hotelstrip van laagbouw en eco-gerichte kleinschalige hotels en appartementen die doorloopt tot aan het nationale park Sian Ka’an. Om daar doorheen te trekken is een 4-wiel aangedreven auto wel nodig, of ga met een tour mee. Wij zijn niet zo van de tours maar waar zijn we dan wel geweest.

Tulum (ruïnes)

De ruïnes zijn niet heel erg bijzonder maar de ligging is dat wel. Bovenop een lage klif met de groene zee daar achter en de blauwe lucht is het gemaakt om foto’s te nemen. Voor de ingang is het 1 grote kermis van verkopers, winkels en tourbussen maar als je daar doorheen bent kun je best een leuke wandeling maken door het complex.

Cenotes

We hebben in totaal 4 duiken gemaakt met Niels (Dream Diving) en dat waren mooie duiken, verwende duikers als wij zijn. We hebben gedoken in de Grand Cenote, Calavera en Dos Ojos waarbij we in de laatste 2 duiken hebben gemaakt, de Barbie-line en de Batcave. Het water is heel helder en het is net alsof je door de grotten zweeft. Ook door een halocline zwemmen is een leuke ervaring. Er zit nog een filmpje in de pijplijn.

Cobá

Cobá ligt nog echt in de jungle. Dit is niet de jungle die we van TV kennen maar een groene zee van 5 meter hoog vol met struiken en lage bomen. We zijn hier ’s ochtend vroeg al aangekomen en hebben een paar uur rondgescharreld onder muzikale begeleiding van honderden vogels. De complexen liggen wat uit elkaar maar door de natuur lopen is daar een feest, vooral als je van grote insecten houd. Heb je minder tijd dan kun je je per fiets verplaatsen of laten rondrijden door een fietstaxi. Het “hoogtepunt” is een tempel waar je nog op mag en een schitterend uitzicht hebt. De trap is wat beschadigd maar er ligt een touw als hulplijn.

Na Tulum zijn we naar Rio Lagartos gereden speciaal voor de natuur.

Rio Lagartos

Rio Lagartos is een heel klein en heel rustig vissersdorpje. Het begint populair te worden maar vooral nog als dagtocht. Wij hebben er 3 nachten gezeten en daardoor kunnen de tours die we hebben gedaan ingepland worden op het beste tijdstip, voornamelijk in verband met de regen. Deze tours hebben we gedaan bij Rio Lagartos Adventures en dat is een absolute aanrader. Het bijbehorende restaurant La Torreja is tegenover de aanlegsteiger en daar hebben we ook prima gegeten. We hebben een vogeltocht gemaakt, een avond krokodillen gespot (en stiekem even gevist omdat het toch nog donker moest worden) en een hele ochtend op baby-tarpon gevist. Niet zonder succes!

Ik weet nu ook dat vliegvissen lastig is en dat mijn telescopische reishengel een goede aankoop is geweest. Wil je tot rust komen in de natuur, strijk dan neer in Rio Lagartos.

Cancun 2

Op de dag voordat we vertrokken is het toch nog gelukt om naar het museum te gaan dat bij aankomst ondergelopen was. Veel objecten gezien die in ruines zijn opgegraven, ook waar we geweest zijn. Juist doordat we dit aan het eind gedaan hebben begrepen we de teksten in het museum ook beter (inhoud). Hier een virtuele tour door het museum.

Dit bericht is geplaatst in Yucatan. Bookmark de permalink.