Yucatan 2

Vandaag de laatste dag in Tulum, we hebben veel gedaan maar dat komt nog. Morgen gaan we naar Rio Lagartos. Eerst chronologisch weer even terug naar:

Santa Elena

Dit ligt wat meer naar het zuidwesten van Yucatan, het is een heel rustig dorpje maar centraal gelegen voor onze plannen. We hebben hier overnacht in een mooie B&B annex restaurant “The Pickled Onion“. De eigenares houd ook actief een blog bij waar ze haar ervaringen beschrijft. Aan het eind van de dag in het zwembad hangen met een mojito deed de vermoeidheid ook altijd snel verdwijnen. Het restaurant maakt lokale gerechten waarbij vooral de koude avocadosoep (Erica 3x), de poc chuc en de pollo pibil heel erg lekker waren.

Uxmal

Uxmal is de grootste opgraving hier in de buurt en de voornaamste reden dat we naar Santa Elena zijn gekomen. Het is een goed voorbeeld van de Puuc stijl van de Maya’s. Puuc betekent heuvels en die zijn hier ook en dat is vrij zeldzaam in Yucatan dat bijna net zo plat als Nederland is.

Oxkintoc

Een beetje vreemde eend in de bijt voor ons. Na Uxmal besloten we op goed geluk ergens heen te rijden en zijn na wat omzwervingen de bordjes Oxkintoc gaan volgen. Dit bracht ons op een klein landweggetje met steeds meer gaten. Na een paar kilometer hield de weg op en was het verder onbegaanbaar voor onze bolide. We hebben gelukkig nog wel een foto en filmpje kunnen maken uit de verte.

Cacao museum

Chocolademelk is door de Maya’s ontdekt en het woord chokol’ha betekent ook heet water. Het woord cacao komt ook van het woord ka’kaw. Het werd beschouwd als een goddelijke drank. Het museum is verdeeld over Maya huizen waar je via een route door een tropische tuin doorheen loopt. Het vertelt de geschiedenis van de cacao en het gebruik ervan door de Maya’s. Wij hebben ook een mok chocolademelk gedronken op Maya wijze bereid. Je kunt het op smaak brengen door er kruiden, honing en specerijen aan toevoegen. Ik heb het bij chilipeper, honing en het bloed van mijn vijanden gelaten (heel traditioneel).

Loltum

Dit zijn behoorlijk grote grotten en deze zijn koel wat betreft de temperatuur in tegenstelling tot andere grotten in Yucatan. Het was zeker de moeite waard. Het enige nadeel is dat je verplicht bent met een groepje een gids te nemen. Het voordeel was dat ik daardoor niet als enige op badslippers liep. Het meest bijzonder zijn de handafdrukken uit de neolithische tijd en de 2 holle stalactieten die het geluid lol tum maken als je er op slaat.

Kabah – Sayil – Labna

Nog meer Maya steden. Hoe meer ik opsteek over de Maya’s hoe meer ik ook besef dat er nog maar heel weinig bekend is over de geschiedenis. Denk je vooral aan Chichen Itza, Tikal en Palenque als koninkrijken dan besef je na een tijdje dat dat alleen maar komt omdat die steden al langere tijd opgegraven zijn. In verschillende tijden waren andere steden veel belangrijker en ook de invloed van de Olmeken en Tolteken is bepalend geweest. Er liggen letterlijk nog honderden steden verborgen onder de jungle. Iedere dag worden er nog nieuwe objecten gevonden en wordt de vertaling uitgebreid en verbeterd. Bovenstaande 3 steden waren dus in bepaalde tijden bepalend voor de Puuc omgeving maar zijn ook weer in verval geraakt en verandert in kleine dorpen of zelfs helemaal verlaten.

De foto’s zijn er al maar de filmpjes komen nog. Morgen vertrekken we naar Rio Lagartos maar Yucatan 3 zal over Tulum en de omgeving gaan waar we ook 4 duiken in de cenotes hebben gemaakt.

Dit bericht is geplaatst in Yucatan. Bookmark de permalink.

1 reactie op Yucatan 2

  1. Bianca schreef:

    Gelukkig zijn het weer niet zoveel foto’s 😉
    Ziet er goed uit daar!

Reacties zijn gesloten.