Yucatan 1

Vandaag hebben we onze eerste overnachting in Tulum achter de rug. We hebben hier een appartement voor een week. Vandaag een rustig dagje met waarschijnlijk een bezoek aan de tempelruïnes en wat snorkelen aan de zuidkant van het dorp richting het natuurreservaat siësta. Ik zal hieronder chronologisch het verloop aangeven van wat we tot nu toe gedaan hebben en wat ons is opgevallen.

Cancun

Cancun is een toeristische hub met een vliegveld. Voor Amerikanen is dit hun achtertuin en dat is ook te zien aan alle Amerikaanse ketens en faciliteiten die aanwezig zijn. Voor een zon, strand, zee vakantie een prima plek maar voor ons een eerste stop. Na 11 uur vliegen zijn we geland, hebben we de huurauto opgehaald en zijn we naar  ons hotel gereden. Beiden al in NL geregeld omdat je toch wat gaar uit het vliegtuig komt. Uiteindelijk stonden we om 22:30 (5:30 in NL) in de Walmart verse broodjes! (kan NL nog wat van leren) op een schaal te leggen als diner met wat beleg. Daar viel mij als eerste iets op van Mexico (ik generaliseer hier, het is een heel groot land en wij zien maar een deel van Yucatan).

Kaas

Mexicanen zijn gek op kaas, je ziet het overal en als het te smelten is zijn ze er helemaal gek op. Er lag naast de te verwachten Manchego en alle vormen van vierkante plakjes en geraspte kaas een enorme hoeveelheid aan Edam, Gouda en andere Nederlandse jonge kazen. Er is zelfs een gerecht dat bestaat uit kaas gevuld met vlees, queso relleno waarbij ik gelijk op een tweede favoriet kom wat eten betreft.

Vlees

Mexicanen zijn ook gek op vlees. Krijg je in NL het idee dat het voornamelijk bonen en mais is dat gegeten wordt, dan is dat hier meer garnering bij de enorme lappen vlees die je hier kan eten als ook allerlei worstjes, kip en kalkoen. Bij voorkeur op de houtskool BBQ bereid. De kwaliteit is ook uitstekend, de laatste keer dat we zulke goede steaks hebben gegeten was hier in Las Vegas, kenners weten dan genoeg.

Terug naar Cancun.
We hebben hier een hele dag doorgebracht en besloten een ritje te maken langs de hotelstrip op weg naar het museum om vast wat Maya cultuur te bezichtigen. Dat hebben we geweten, we hebben 1,5 uur in de file gestaan als gevolg van de 1ste storm van het jaar, Andrea. Vroeger dan normaal en het heeft uiteindelijk voor behoorlijk wat regen gezorgd, ongewoon veel in deze tijd volgens de bewoners. Uiteindelijk bij het museum was het gesloten omdat delen ondergelopen waren. We kunnen altijd nog een poging wagen op de dag voordat we terugvliegen. Wat ook een eerste keer was voor mij was het zien van een opossum die ’s nachts op zijn gemak door de buitenbar van het hotel liep, het zijn een soort aaibare ratten met een heleboel tandjes.

Valladolid

Valladolid is een groot dorp klein stadje bestaande uit laagbouw om een centraal plein met een grote karakteristieke kerk. De bevolking bestaat vrijwel volledig uit Maya’s en het ligt centraal voor een paar plekken die we wilden bezoeken. We verbleven in hotel Aurora. Een uitstekend hotel met een koel zwembad voor na het beklimmen van tempels.

Maya’s

Omdat we in een korte tijd de beslissing hebben genomen om naar Mexico te gaan zijn we voor ons doen onvoorbereid vertrokken. Mijn idee over de Mexicanen was dus vooral gebaseerd op Lucky Luke en de politieseries uit de VS. De Maya’s zien er dus heel anders uit. Ze hebben eigenlijk allemaal sluik haar, weinig overige haargroei, een bol hoofd en ze komen niet boven de 1.60 uit. Ik ben dus zelf een soort harige reuze-Maya. Wel herkenbaar zijn de indiaanse trekken en soms zien ze er uit als Thai uit het zuiden van dat land. Het zijn vriendelijke mensen en wij voelen ons welkom.

Ek Balam

Dit is de eerste oude Maya stad die we gezien hebben. De naam betekent zwarte jaguar en we waren behoorlijk onder de indruk. Ook de eerste serieuze kennismaking met de muskieten was een reden om de trap op te vluchten. Achter de grote tempel zaten heel veel leguanen en we zijn daar wel even druk geweest met onze “ontdekking”. Nu we wat verder zijn komen we er achter dat er hier meer leguanen als duiven zijn en dat ze ook overal zitten maar het blijven schitterende beesten.

Zaci

Zaci is een cenote die midden in Valladolid ligt en een halve koepel heeft. We hebben goed gegeten in het restaurant dat er boven ligt en zijn daar gaan zwemmen. Er zat een soort aalscholver op een touw en een schildpadje. Ik heb hier wat onderwaterbeelden kunnen maken. De grootste verrassing was wel dat om 15:30 beide watervalletjes werden uitgezet.

Chichen Itza

De toeristentrekker en een van de meest volledig uitgegraven Maya steden uit het verleden. We zaten nog met de restanten van de storm en we zijn heel vroeg vertrokken. Dat resulteerde in een door verkopers verlaten complex waarbij maar een handvol toeristen de site voor zichzelf had, heel indrukwekkend. In de middag werd het weer beter, kwamen de bussen aan en veranderde het in een kermis, de sfeer is dan ook volledig weg. We mogen Chaak dan ook dankbaar zijn dat we het op deze manier gezien hebben.

Filmpjes en foto’s volgen nog en wat we vanuit Santa Elena gedaan hebben ook in het volgende stukje.

Dit bericht is geplaatst in Yucatan. Bookmark de permalink.