Siem Reap (Cambodja)

Na een vlucht van 45 minuten zijn we in Cambodja aangekomen. We hebben hier een gratis (echt waar) airport pickup van ons hotel. Nadat we ons visum hebben geregeld, worden we door onze chauffeur naar een tuktuk gebracht. Deze zijn anders dan in Thailand. Hier is het een motor, met een aanhanger waar je in kan zitten. Het is verbazingwekkend comfortabel en de weg naar het hotel is erg mooi. Het is droog en we zien zelfs een prachtige zonsondergang. Wat een mooie manier om ons verblijf in Cambodja te beginnen. Aangekomen in het hotel kunnen we direct onze tours boeken. Iedereen die in Siem Reap verblijft gaat de Angkor Wat bezoeken. Eigenlijk is de Angkor Wat maar een klein gedeelte van alles wat er te zien is. Er zijn verschillende oude tempelcomplexen van verschillende religies. Ook zijn er oude steden en paleizen. We regelen een tuktuk en een gids voor 3 dagen. We weten gewoon te weinig van alles af hier om zo lukraak door de sites gaan. Na een diner in het hotel gaan we slapen in onze luxe kamer met heerlijk groot en comfortabel bed. Onze gids en chauffeur zijn al aanwezig als wij gaan ontbijten (zij waren te vroeg, wij niet te laat hoor). Het zonnetje schijnt flink. Tot een paar dagen geleden waren er nog overstromingen, maar de gids verzekerd ons dat we overal kunnen komen. Fijn om te horen want we willen ook echt alles zien. Eerst even langs de pinautomaat om US dollars te halen. Cambodja heeft de Riel, maar eigenlijk alles wordt afgerekend in dollars. Zelf de lokale mensen die je souvenirs aanbieden willen dollars hebben. We kopen onze entreetickets voor 3 dagen (een pittige 40$ per persoon), er wordt een digitale foto gemaakt voor op de pas en dan gaan we op weg. We komen al snel langs de Angkor Wat, we zien heel veel toeristen, maar onze gids laat ons er niet uit. We gaan pas eind van de dag hiernaar toe. Nu komt de zon van achter en hij vindt dat je foto’s dan niet mooi worden. Hij heeft helemaal gelijk, en ik ben al direct blij met deze gids. We merken al snel dat hij veel informatie heeft over alle plekken die we zien, en hij verteld het in goed Engels. We beginnen bij de Bayon tempel. Deze tempel is bekend om de vele gezichten die in de tempel verwerkt zijn. Prachtig begin van deze dag. Daarna is het steeds op weg naar een nieuwe plek met de tuktuk en dan de wandeling langs een tempel of de restanten van een oud paleis. We lopen door mooie natuur, komen zelfs nog een slang tegen en maken mooie foto’s en filmpjes. We bezoeken ook het tempelcomplex Ta Phrom. Hier is de film Tomb Raider opgenomen. Dat doet ons niet zoveel, maar wel de pracht van deze oude tempel. Hier zie je de symbiose tussen natuur en de gebouwen. De bomen en de wortels houden de gebouwen overeind. Veel van de oude tempels en gebouwen waren overgroeid met jungle. Deze tempel is juist zo mooi omdat niet alle bomen zijn weggehaald. Bij sommige complexen is dat juist de reden waarom er zoveel is ingestort. We bezoeken ook nog een tempel, waar ze met vuur hebben geprobeerd de jungle te verwijderen. Dat daardoor de tempel hier een daar wat aangebrand is lijkt me overbodig om te vermelden. De overige verwoestingen komen veelal door jarenlange oorlogen. Sommige al heel lang geleden, maar de meest recente verwoestingen waren ten tijde van Pol Pot. Naast het uitroeien van een enorm deel van de bevolking heeft hij ook veel laten vernielen van religieuze sites.
De gids leidt ons 3 dagen lang naar mooie en interessante plekjes. Bij sommige tempels doen we een one way bezoek. Als we aan de achterzijde de tempel verlaten staat de tuktuk ons op te wachten. De beste manier om iets te bezoeken is niet altijd via de hoofdingang. We hebben bijvoorbeeld de Angkor Wat via de achteringang bezocht. Het was zo’n warme dag en via die kant loop je veelal onder de bomen. Daarna heeft hij ons door het grote complex binnen geleid. Als laatste zijn we aan het eind van de dag via de hoofdingang naar buiten gegaan om de oh zo bekende foto te maken. Omdat er een gedeelte in de steigers stond hebben we dit van een zijkant gedaan. Maar het resultaat is nog steeds fantastisch.
We hebben deze dagen echt genoten van alle verhalen van onze gids en alles wat we hebben gezien. We hebben doordat we met de tuktuk gingen ook veel gezien van het dagelijks leven rondom Siem Reap, en dat is fascinerend. Op veel plekken leven de mensen nog samen met hun dieren. Buffels, koeien, varkens, kippen etc. alles woont in en om de huizen. Klein minpuntje voor ons waren de vele kindertjes die je souvenirs proberen te verkopen. Wij zien de kids liever in school en aan het spelen. Maar ja, omdat er toch zoveel van ze gekocht wordt door de toeristen is het natuurlijk wel een lucratieve business. We hebben (gelukkig) niet de overstromingen meegemaakt hier, maar wel nog op verschillende plekken de impact ervan gezien. Gedeeltes van Siem Reap waren moeilijk te bereiken, maar met een tuktuk was het nog net wel te doen. Alhoewel ik de soms grote diepe waterplassen waar we doorheen moesten en de modder waarin we bijna vastzaten een beetje eng vond. We hebben op onze laatste dag nog een floating village bezocht. Hiervoor zijn we met 2 boten onderweg geweest. Eerst een klein plat bootje, dit omdat de weg overstroomd was. Daarna over op een grotere boot, en hiermee 2 uur gevaren. We waren met onze gids de enige aan boord, een mazzeltje. Later zagen we nog veel meer boten langs komen met toeristen erin. De floating village ligt altijd in het water (zoals de naam al doet vermoeden). In de droge periode staat het water 1 meter hoog. Nu stond het water maar liefst 6 meter hoog. Ze zijn dus wel gewend om op het water te leven, maar normaal hebben ze veel meer leefruimte. Nu waren ze aangewezen op een ruimte die soms niet meer leek dan een vliering. Ook de school stond onderwater. We hebben nog wel kinderen gezien in schooluniform, dus misschien hadden ze op een andere plek les. Een indrukwekkend einde van onze dagen in en om Siem Reap. We hebben een heel klein  stukje van Cambodja mogen zien, en wat we hebben gezien was prachtig.
Ik schrijf dit stukje in onze bamboo hut ongeveer 15 meter van het strand op Koh Lanta (Thailand). We zijn hier gisteren aangekomen en zijn nu heerlijk aan het relaxen, lekker de hele dag luieren en op het strand zitten, af en toe even zwemmen. Onze enerverende reis naar Koh Lanta wordt beschreven in de eerstvolgende update, over ongeveer een week. Tot dan, groetjes Erica en natuurlijk ook van Gianfranco.

Dit bericht is geplaatst in Reizen Sabbatical. Bookmark de permalink.

2 reacties op Siem Reap (Cambodja)

 1. Bianca schreef:

  Leuk, plaatsingsdatum 22-10. Reizen jullie nu terug in de tijd om je sabbatical te rekken? 🙂

  • Erica schreef:

   HAHAHA, jij bent scherp. Het was het proberen waard, zeker nu we heeeel langzaam richting het einde gaan.
   Groetjes zusje

Reacties zijn gesloten.