Hoi An

Na een zeer korte vlucht vanuit Hanoi zijn we geland in Da Nang. Het is een erg klein vliegveld, we zien onze koffer direct op de band liggen en staan dus binnen enkele minuten al buiten. We worden weer keurig opgewacht door een chauffeur met mijn naam op zijn bordje. Hij was erg blij, want de andere chauffeurs hadden hun klanten nog niet gevonden. Het leek erop alsof ze een wedje hadden gelegd op wie het eerst weg zou zijn. Fijn als we zo kunnen helpen.
Na 45 minuten rijden zijn we op onze bestemming: Hoi An. Het is helaas erg slecht weer, dus we relaxen wat in het hotel en eten daar ook. De volgende ochtend staan we hoopvol op maar helaas het giet nog steeds enorm. In dit hotel is er een uitgebreid ontbijtbuffet, dus daar maken we dankbaar gebruik van. Rond een uur of 2 klaart het iets op, genoeg voor ons om met plu en poncho op pad te gaan.
Het is snel te zien waarom dit stadje een UNESCO site is. Het lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Het is schattig, mooi, interessant. Hoi An is een goed bewaard gebleven havenplaats. Van de 15e t/m de 19e eeuw werd er handel gedreven met de Chinezen, Japanners en ook de Nederlanders. In de architectuur zie je de Vietnamese stijl gecombineerd met Chinese en Japanse invloeden. De handelaren settelde in Hoi An en bouwden hun huizen en tempels volgens hun eigen designs. Het is de enige stad in Vietnam die in originele staat bewaard is gebleven. Je ziet dus geen enkel modern gebouw.  De huisjes zijn nog echt oud, alleen nu zijn het souvenirshops, (maat)kledingzaken en restaurantjes waarvan vele met een terrasje. Van de huisjes kan het grootste gedeelte van de voorkant open door grote deuren. De terrasjes zijn daardoor allemaal overdekt. In de zomer zal dit een lekkere beschutting zijn tegen de zon, voor nu was het lekker omdat je droog op een terras kon zitten. Er mogen geen auto’s rijden in het oude gedeelte en motoren en brommers alleen op aangegeven tijden. Dus zie je veel locals fietsen, grappig en natuurlijk heel herkenbaar. Er zijn veel bezienswaardigheden: De Japanse brug, antieke oude woningen, assembly halls, community halls, tempels. Je kunt op verschillende plekken een ticket kopen, dan mag je 5 bezienswaardigheden bezoeken. Ook hebben we hebben de rivier bekeken, er werd gevist, toeristenboten voeren af en aan en de brug over de rivier is een drukke oversteekplaats.
De 2e dag wilde we gebruiken om de omgeving verkennen. Maar door het slechte weer hebben we ons uitstapje naar de Marble Mountains en My Son tempelcomplex laten schieten. Het strand hebben we ook overgeslagen.
Wij zijn daarom de 2e dag weer teruggegaan naar het stadje, er waren toch nog genoeg bezienswaardigheden, en hebben een nieuwe 5-strippenkaart gekocht. Nadat we een aantal sites hebben bezocht (we zullen jullie niet vervelen en ze allemaal opnoemen) lopen we terug langs de rivier en zien plots dat deze aan het overstromen is. De kades staan al gedeeltelijk onder water en de toegang tot de brug ook.  Dat is in een paar uur heel snel gegaan. In een straatje richting de rivier ligt zelfs al een bootje, waar een paar uur eerder de mensen nog liepen en fietsten. Dit is een situatie die wij niet goed kunnen inschatten en we besluiten om na het eten terug te gaan naar het hotel en niet de avond in de oude stad door te brengen.
De volgende ochtend na het uitchecken zijn we nog even naar de binnenstad gegaan. Het water was zich gelukkig al aan het terugtrekken, op de plaatsen waar het was overstroomd lag nu een laag slik. Een klein gedeelte van de kade stond nog wel onder water.  Dat is een situatie die voor hier niet ongewoon is, je ziet dan ook dan de mensen gewoon doorgaan met hun dagelijkse dingen. Ons dingetje van deze dag was vliegen naar Ho Chi Minh City (voormalig Saigon). Stond niet op het programma, maar omdat we via deze stad moesten vliegen om naar Cambodja te gaan maken we toch een stop-over.
Jullie horen snel hoe dat is geweest!
Groetjes Erica.
Ps: Met mijn hand gaat het goed. Ik kan alle vingers en mijn duim goed gebruiken, ik vraag me alleen af of mijn oplosbare hechtingen wel zo oplosbaar zijn ;-). Nog een paar dagen geduld hebben, dan  weten we het zeker.

Dit bericht is geplaatst in Reizen Sabbatical. Bookmark de permalink.