Koh Tao (Instructor Exam)

Voor de echte fans hier dan het uitgebreide verslag van onze 3 dagen PADI Instructor Exam (I.E.) op Koh Tao.
We zijn op 16 augustus om 8:00 vertrokken met de ferry vanaf Koh Samui. Samen met onze Course Director/instructeur Camille en de buren Frank en Leslie. Frank was er bij omdat hij de vorige keer 3 van de 4 onderdelen van de totale I.E. gehaald had, maar niet de 6 schriftelijke examens. Die had nu dus zijn herkansing. Op de boot hebben we ook de 3 examinators van PADI ontmoet: George, Rob en Thomas. De spanning begon al meteen een beetje te stijgen.
Na aankomst op Koh Tao konden we niet direct inchecken (het was 10:45) dus zijn we eerst gaan brunchen. Om 12:00 konden we inchecken en aansluitend zijn we via het strand naar het Regal Resort gelopen voor onze schriftelijke examens. De conferentieruimte was al bomvol (zo’n 40 wanne-be instructeurs), er werd snel een extra tafeltje voor ons 3-en neergezet. Na een uitgebreide introductie door de examinators was het ons duidelijk wat er 3 dagen lang van ons verwacht werd. We kregen te horen welke presentatie en briefings we moesten doen, welke skill we zelf moesten demonstreren aan de studenten en welke 5 skills we in een skillcircuit op demo niveau moesten voordoen. Iedereen werd in groepen verdeeld, onze groep Yellow bestond naast onszelf uit Kai en Youri (beide de Nederlandse taal machtig, en daarom bij elkaar in de groep gezet) en onze examinator voor alle dagen was Thomas. Elke groep kreeg ook een eigen begintijd voor de 2 volgenden dagen. Sommige groepen moesten al om 8:00 aanwezig zijn. Voor ons was dat (gelukkig) 9:30. Jullie kennen ons, wij zijn niet van die vroege vogels, dus dat was een mooie begintijd.
Maar zo vlak voor de schriftelijke examens hebben we dat allemaal even naast ons neergelegd en ons geconcentreerd op de eerste uitdaging. Per onderdeel hoor je namelijk of je geslaagd bent of niet. Na 2x anderhalf uur denken, tabellen lezen, rekenen, alles nog eens goed nalezen (examens waren in het Engels) en nog harder nadenken kreeg eerst Gianfranco het verlossende woord. Hij was met goede cijfers geslaagd voor dit onderdeel. Vlak daarna was ik ook klaar en kreeg een hand van George met het verlossende: “Well done Erica, see you tomorrow”. Ook mijn cijfers waren prima, dus al met al een geslaagde eerste dag.
’s avonds hebben we met Camille, Frank en Leslie gegeten, en zijn daarna snel naar de kamer gegaan om de 2e dag voor te bereiden. Allebei een klaslokaal presentatie en 2 open water oefeningen.
’s ochtends zijn we met de taxi naar het klaslokaal gegaan, en we konden direct beginnen. De presentaties gingen erg goed, Gianfranco kreeg een ruime 4  en ik mocht van Thomas zelf mijn cijfer uitkiezen. Omdat ik dacht dat hij een grapje maakte heb ik voor de maximale score gekozen: een 5 (dit zijn niet de dagen om bescheiden te zijn), en tot mijn verbazing kreeg ik dat cijfer ook. Hij maakte dus geen grapje, de presentatie was gewoon heel goed (dan ga je met een heel lekker gevoel ’s middags de boot op :-))
Op de boot bleken er wat logistieke probleempjes te zijn met de duikflessen en het lood wat voor ons geregeld zou zijn. Geeft toch een beetje stress want het 3e deel van de I.E. stond op het punt van beginnen. Het lood hadden we niet alleen voor onszelf nodig, maar ook voor de oefening die ik moest doen: ‘het aan de oppervlakte brengen van een object (in dit geval loodgordel met lood) met behulp van van een liftbag’. Na zoeken en vragen konden we de we gelukkig 2 duikflessen vinden. Het bleek dat we het lood pas later nodig hadden, omdat onze groep moest beginnen met de rescue oefening (bewusteloze duiker aan de oppervlakte) daarbij worden loodgordels zonder lood gebruikt.
Voordat iedereen het water ingingen werden de briefings afgenomen. Per groep konden we aanschuiven bij de examinator en dan om de beurt de briefing voor de 2 oefeningen die we later in het water gingen uitvoeren.
Nadat iedereen zijn duikuitrusting had aangedaan, gingen we het water in. Het rescue gedeelte ging ons goed af, we hadden dit al heel vaak geoefend tijdens de IDC, en vorig jaar tijdens onze opleidingen tot rescue diver en divemaster.
Van duikers die terug kwamen van hun andere oefeningen hebben we lood gekregen, gelukkig was onze uitrusting nu compleet en konden we verder gaan met het 2e deel van die middag.
Voorafgaand aan en ook tijdens de oefeningen geeft de examinator de studenten door welk probleem zij hebben (iets wat ze fout gaan doen tijdens hun oefening). Het is dan aan diegene die op dat moment de instructeur is om dit z.s.m. te zien en aan te geven (met handsignalen) wat er mis is en hoe ze het goed moeten doen. Ook de beslissing of je een oefening opnieuw laat doen of niet telt mee in je score. En dat hangt weer af van welk probleem de student had. Om de beurt waren we instructeur voor onze 2 skills. Nadat we alle 4 onze oefeningen hadden gedaan, was het terug op de boot tijd voor de debriefing. Hierin neem je met de studenten door wat er onderwater is gebeurd, wat ze goed hebben gedaan, wat er mis is gegaan en waar ze op moeten letten. Gianfranco had een 4 en een 5, wederom hele goede scores. En ik kreeg zelf 2x een 5! Blijk ik toch heel goed te zijn in het zien wat andere mensen fout doen 😉 .
En toen kwam het besef dat we 3 van de 4 onderdelen dik gehaald hadden en dat het alleen nog afhing van ons optreden in het zwembad de volgende morgen. Na het diner dus wederom vroeg naar de kamer om de laatste demonstratie voor te bereiden.
De volgende ochtend weer met de taxi naar de locatie, in dit geval BAN’s. Bij aankomst bij het zwembad van BAN’s (het grootste duikresort van Koh Tao, met deze week een groot feest voor de 100.000 ste PADI certificatie) bleek wederom dat flessen en lood niet waren geregeld. Maar ook nu weer hele welwillende mede-examenkandidaten die ons hebben geholpen. Notitie voor onszelf, als je als instructeur gaat werken en je maakt gebruik van uitrusting van andere duikscholen, dubbelchecken dat alles aanwezig is.
Het was nu tijd voor de demo’s in het zwembad. Mijn briefing ging prima, maar mijn skill ging niet helemaal vlekkeloos. Het spotten van de problemen weer wel, ik kreeg daarom 4,4. De briefing en oefening van Gianfranco ging wat stroef, mede doordat wij (de drie andere uit de groep) een goede prestatie hadden neergezet. Gianfranco was dus nu als laatste aan de beurt en de lat lag hoog. Gelukkig had hij zijn zenuwen op tijd onder controle en kreeg hij een 3,8 wat voldoende was om door te gaan naar het skillcircuit.
Nu hing alles af van het voordoen van de 5 skills, waaronder het verwijderen, opdoen en leegblazen van je masker. Blijft een lastig punt voor mij, maar ik had zoveel geoefend dat ik het vol vertrouwen gedaan heb. En het ging goed! Voor 4 skills heb ik een 5 gekregen (waaronder het masker!) en 1x een 3 voor het hoveren (stilhangen in het water). Nooit echt een probleem mee gehad maar sinds een paar dagen ging dat niet meer zo goed. Maar al met al meer dan voldoende om te slagen. Gianfranco had een 4 voor de hover en ook 4x een 5 voor de overige skills. Dat was een prima afsluiting.
En toen was het zover, we waren op dat moment dus officieel geslaagd! We mogen ons nu PADI OWSI (Open Water Scuba Instructor) noemen. Heel gek dat het nu ineens voorbij is. We hebben hier maanden naar toegeleefd, weken voorbereid en dan 3 dagen heel intensief bezig geweest met allerlei examens, demo’s, presentaties en nu zijn we klaar…

Voor de officiële afsluitingsceremonie waar iedereen zijn certificaat kreeg, hebben we nog even een hapje gegeten met Camille. Het restaurant lag direct aan het strand, een prachtige locatie:

 

 

 

 

 

En dan hier het bewijs!

 

 

 

Gianfranco, Camille, Erica en Thomas

 

(Met dank aan Camille voor de foto’s)

Dit bericht is geplaatst in Duikopleiding Sabbatical. Bookmark de permalink.

5 reacties op Koh Tao (Instructor Exam)

 1. Mario, Joyce, Aaron en David schreef:

  Hoi!

  Gefeliciteerd met de diploma’s! Lijkt mij heel moeilijk iets leren wat je de volgende dag niet mag vergeten 😉

  Jullie zijn al lekker aan het nagenieten zag ik.

  Groetjes

 2. Bart schreef:

  Hey,

  Wat een goed verhaal, dat is alleen al een diploma waard ;-)!!
  Super gedaan! Gefeliciteerd met jullie diploma’s!
  Ik wil wel een keertje een lesje krijgen ;-)!

  Groetjes
  Bart

 3. Helma schreef:

  Heeee…proficiat met het behalen van jullie papieren. Toppie. Nog even verder lezen nu.

  Groetjes
  Helma

 4. Miranda Rebergen schreef:

  Hey luitjes,
  beetje verlate respons (ivm mijn herfstige vakantie in NL), maar: GEFELICITEERD!!!! Wat ontzettend goed man! Leuk ook om jullie foto te zien 🙂
  Grtz
  Miranda

Reacties zijn gesloten.